Bu makalede bir bilgisayar sisteminin yapısını ve açıklamasını açıklayacağım. İşlevine bağlı olarak, bir bilgisayardaki bileşenlerin, giriş bileşenleri, işlem bileşenleri ve çıktı bileşenleri olarak 3'e ayrıldığı bilinir. Üç bileşen, bilgisayar sistemi denilen bir ortam üretmek için birlikte çalışır.
Kelime sistemi, belirli hedeflere ulaşmak için birbiriyle iç içe olan birkaç bileşen veya unsurdan oluşan bir birim olan Latince "systema" dan gelir.
Bir bilgisayar sisteminin temel amacı, bilgi üretmek için donanım, yazılım ve kullanıcılardan destek alarak verileri işlemektir.
Bilgisayar sistem yapısı
Bilgisayar sisteminin kendisi, bilgisayardaki her bir bileşenin birbiriyle ilişkili olması ve işlevlerini doğru şekilde yerine getirmede birlikte çalışması için kullanılan yöntemler olarak tanımlanan yapılara sahiptir. Bilgisayarda bir sistemin nasıl yapılandırılacağına dair belirli bir hüküm yoktur.
Genel olarak, bir bilgisayarda 5 ana bölüme ayrılmış yapılar, giriş cihazları, çıkış cihazları, G / Ç Portları, CPU ve Bellek. Daha fazla ayrıntı için, aşağıdaki bileşenlerin her birinin açıklamasına bakın.
1. Giriş Cihazı
Giriş aygıtları, sistemin dışından giriş alma işlemini yapan bilgisayar donanımına dahil edilir. Bu giriş cihazının işlevi, kullanıcı tarafından sisteme verilen veri veya komutları girmektir. Klavye, fare, oyun çubuğu, tarayıcı, dokunmatik yüzey ve diğerleri gibi giriş aygıtının bir parçası olan aygıtlara örnekler.
2. Çıkış Cihazı
Bir çıktı cihazı, çıktı faaliyetlerini gerçekleştiren bir donanımdır. Çıkış cihazının işlevi, her ikisinin de biçimindeki veri işlem sonuçlarını görüntülemektir yumuşak kopya, basılı kopya veya ses. Çıkış cihazında bulunan bilgisayar donanım örnekleri, monitörler, yazıcılar, hoparlörler, projektörler vb.
3. G / Ç Bağlantı Noktaları
Giriş / Çıkış işlemlerini yürütmek için G / Ç Bağlantı Noktalarının işlemcinin gözetiminde bağlayıcı olduğu söylenir. Başka bir deyişle, bu bağlantı noktası yazıcı, tarayıcı, fare veya USB gibi bilgisayarın dışından gelen her aygıtı bağlamak için kullanılır.
Genellikle, bu bağlantı noktası bilgisayardaki CPU'nun arkasında ve anakartın içinde bulunurken, dizüstü bilgisayar bağlantı noktası sağ ve sol tarafta bulunur.
4. CPU (Merkezi İşlem Birimi)
CPU (Merkezi İşlem Birimi), bir bilgisayar sisteminin beyni olarak adlandırılan bir bilgisayar donanımıdır. Çünkü, er ya da geç bir bilgisayarın performansı kullanılan CPU'nun teknolojisi ve kalitesi tarafından belirlenir.
CPU'da 3 tip bileşen vardır, yani kontrol ünitesi, register ve ALU (Aritmetik Mantık Birimi). Kontrol ünitesi, programın akışını düzenlemeye yarayan bir parçadır, kayıt defteri, bir sonraki işleme devam etmek için işlenmekte olan veriler için geçici bir saklama yeri olarak işlev görür. Oysa ALU verilen talimatlara dayanarak aritmetik ve mantıksal işlemleri yürütme görevine sahiptir.
5. Hafıza 
Bellek, bir bilgisayar sisteminde depolama ortamı olarak çalışan cihazları ifade eder. Kullanılan iki tür hafıza özelliği vardır, uçucu bilgisayar kapatıldığında verilerin kaybedileceği geçici bir saklama alanıdır ve uçucu olmayan bilgisayar açık olmasa bile verileri depolayacak kalıcı bir depolama alanıdır.
Hafıza, konumuna göre, dahili ve harici hafıza olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Bu dahili belleğin, RAM gibi bir bilgisayar sisteminde ana bellek olduğu söylenir.Rasgele erişim belleği) ve ROM (Salt Okunur Belleği).
6. Kontrol Veriyolu
Adından da anlaşılacağı gibi, contorl veri yolu, veri yolu ve veri yolu adresine erişimin kullanımını kontrol eden bir bilgisayar sisteminin parçasıdır. Prensip olarak, veri kanalları ve adres kanalları tüm bileşenler tarafından aynı anda kullanılır, böylece kullanımlarını kontrol etmek için bir kontrol veriyoluna ihtiyaç duyulur. Bu kontrol veriyolu, oluşturulacak işlemleri belirten komut sinyalleriyle donatılmıştır.
7. Otobüs Adresi
Veriyolu adresi, veri yolundaki kaynak ya da hedef adres ile ilgilidir. Ek olarak, bu adres veriyolu yazma ve okuma işlemlerini gerçekleştirmek için bir hafıza yeri veya portu seçmek için kullanılır. Tüm cihazların bir bilgisayara bağlanabilmesi için erişilecek bir adrese sahip olması gerekir. Örneğin, CPU bellekten bir kelime okuyacak, ardından CPU veri adresini adres kanalına koyacaktır.
8. Veri Yolu (Veri Kanalları)
Veri yolu, bir bilgisayar sistemi modülünde yer alan verilerin aktarılması için bir yol olan bir bilgisayar sisteminin parçasıdır. Veriler, giriş cihazından CPU'ya, CPU'dan belleğe veya bellekten çıkış cihazına aktarılacaktır. Veriyolu genişliği, arada bir kez transfer edilebilecek veri miktarını belirler. Tipik olarak, veri yolu 8, 16, 32, 64 veya daha fazla paralel çizgiden oluşur.
Böylece bir bilgisayar sisteminin yapısı ve açıklaması hakkında bilgiler. Umarım yukarıdaki açıklama sizin için kolay anlaşılır ve kullanışlıdır. Ziyaretiniz için teşekkür ederim.